MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA

Osnovna škola Belec obilježila je, 21. veljače, Međunarodni dan materinskog jezika s ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.

Sve je bilo u znaku KAJA:

  1. Tijekom cijelog nastavnog dana, na svim nastavnim satima, učenici su imali slobodu izražavanju na svom zavičajnom govoru (beliečkom idiomu). Isto je vrijedilo i za učitelje koji su izvorni govornici KAJA. Učitelji koji su s drugih govornih područja imali su priliku učenicima predstaviti svoj zavičajni govor te se čulo i KAJ i ČA i ŠTO. Učenici su uživali i s veseljem pokazali svoje poznavanje zavičajnog govora.
  2. U tijeku dana stvarao se po svim razrednim odjelima Mali kajkavski rječnik te se prikupilo gotovo stotinjak starih kajkavskih riječi i njihovih značenja na književnom jeziku. S bilježenjem riječi se nastavlja i dalje do kraja nastavne godine.
  3. U školskom holu postavljena je izložba knjiga (pjesama i proze) čiji su sadržaji napisani na kajkavskom narječju,
  4. Posljednja 2 školska sata bilo je posebno veselo za sve učenike i učitelje škole. Slavila se Ljubav kako bi se reklo ne Nasilju. Plesalo se u školskom holu i to pod maskama. Krasnoslovilo se i zborno pjevalo na zavičajnom govoru, ali i na drugim narječjima. Plesalo se na glazbu koja potječe iz Zagorja. Sve je bilo u znaku KAJA, čak i velika torta koja je bila nagrada za najsretniji plesni par.

Učenicu su se podsjetili da su jezici vrlo važno civilizacijsko kulturno naslijeđe, veliko bogatstvo koje je ostavila prošlost, prijenosnici informacija i identiteta i nezamjenjivi izvor  kreativnosti i veličanstvene  lingvističke različitosti. Obveza je to bogatstvo očuvati.

 

dan materinskog

Comments are closed.

Dokumenti