U GALERIJI IZVORNE UMJETNOSTI NOVA IZLOŽBA ZABORAVLJENA LJEPOTA GOBLENA

Nakon što je u ponedjeljak, 7. lipnja, zatvorena  izložba „Osvrt“ s odabranim slikama s prethodnih likovnih kolonija  1. gardijske brigade „Tigrovi“, u petak će biti otvorena nova izložba nazvana „Zaboravljena ljepota goblena“. Zajednički je organiziraju Udruga umirovljenika Zlatara i Galerija izvorne umjetnosti. Osnažena uspjehom prošlogodišnje etno-izložbe „Kak je negda pri nas bile“, Udruga umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani umirovljenici  s područja Grada Zatara i susjednih općina Lobor i Mače, ove se godine odlučila za izložbu goblena – slika na platnu, kao priči jednoga vremena. Drugi je razlog želja da se umirovljenička udruga ne percipira u javnosti samo kao organizator izleta i veselih umirovljeničkih druženja.

Šesnaest izlagača,  od kojih su neki vlasnici, a neki autori goblena, izložit  će četrdesetak uradaka  s raznim motivima, od Wiehlerovih do onih iz kataloga „Unitasa“. Otvorenje izložbe bit će u petak, 11. lipnja, u 19 sati. U prigodnome programu nastupit će Ženska vokalna skupina DORA i umirovljena laborantica zlatarskoga Doma zdravlja, Dragica Reinholz, koja se afirmirala svojim stihovima, od kojih su neki posvećeni Zlataru.

Izradba goblena, kao uostalom i sav ručni rad, oduvijek se povezivao sa ženskim rukama, što ne znači da muškarci nisu bili vješti u tome. U Hrvatskome zagorju bio je poznat Josip Šarec (1933.- 1997.) iz Zlatara, vojni pilot koji se u mirovini posvetio vezenju goblena. Prema riječima njegove kćeri, srednjoškolske profesorice Martine Sviben, izradio ih je sedamdesetak. Krasili su zidove mnogih zlatarskih kuća, a neki će biti izloženi i na izložbi otvorenoj do  27. lipnja.

Dokumenti