ERASMUS PROJEKT U ZLATARSKOJ OŠ

Zlatarska Osnovna škola Ante Kovačića domaćin je prvog međunarodnog  susreta sudionika projekta  „Erasmus+ KA229 – The Media. What next? Projekt je počeo 1. rujna i trajat će 24 mjeseca i kroz to vrijeme bavit će se  svim aspektima medija među mladima, od tradicionalnih do  novih ,digitalnih medija. Danas su se u zlatarskoj OŠ okupili po dvoje učitelja iz partnerskih škola : Zakladna skola iz Nove Dedinke u Slovačkoj, Szkola Podstawowa nr 10 im.Janusza Korczaka iz poljskoga Tarnobrzega i Moletu r. Giedraiciu Antano Jaroseviciaus gimnazija iz mjesta Giedraiciai iz Litve. U školski projektni tim Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar uključeno je deset učitelja i stručnih suradnika te motivirani učenici šestih, sedmih i osmih razreda. Školski projektni koordinator je stručni suradnik knjižničar Denis Vincek, a odgovorna osoba ravnatelj Marijan Posarić. Tijekom zadnjeg tjedna u studenome polaznici će učiti kako pristupati medijima, kako analizirati i evaluirati medijske poruke te kako poruku kreirati i odaslati putem medija. Naučit će kako se izrađuje radijska emisija u programu Audacity, a tema će biti Erasmus KA229 školsko partnerstvo. Rezultati će biti postavljeni na mrežnu stranicu projekta i na eTwinning platformu. Na radionici u zlatarskoj osnovnoj školi raspravljat će se o statusu medijskog odgoja u partnerskim školama te o tome kako to unaprijediti na temelju izmjene primjera dobre prakse. Pritom će im pomoći posjet Radio Kaju i HRT-u gdje će biti upoznati s radom tih dviju institucija. Svrha je projekta pronaći odgovore na temeljna pitanja: kako se učenici obrazuju i odgajaju o medijima u europskim školama, kako se digitalno i medijski opismenjuju, kako je medijski odgoj i medijsko opismenjivanje uključeno u školski kurikulum , tko u je školama zadužen za te aktivnosti, ali isto tako na temelju izmjena primjera dobre prakse ponuditi plan aktivnosti koje će pridonijeti da učenici budu medijski i digitalno pismeni. Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar, nakon sudjelovanja dvojice djelatnika na trima aktivnostima transnacionalne suradnje, aplicirala je s četiri partnerske škole na poziv za školska partnerstva u 2018. godini. Kompetencije koje su djelatnici škole stekli na tim seminarima u Stockholmu, rumunjskom Brašovu te Bratislavi, a sve to financirale su u cijelosti  Agencija za mobilnost i programe Europske unije iz Hrvatske te nacionalne agencije zemalja domaćina. Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara dobila je za provođenje projekta od Agencije za mobilnost i programe Europske unije bespovratno 23.377 eura.

Na današnjoj svečanosti u zlatarskoj OŠ sudionike su pozdravili zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek  i u ime župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, prof. Ivan Lamot. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti