ERASMUS PROJEKT U ZLATARSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

VELIKI ODAZIV PUBLIKE NA IZLOŽBU UDRUGE „MILJENKO MLAKAR“
26. studenoga 2018.
ZLATARSKA BOŽIĆNICA
27. studenoga 2018.

Zlatarska Osnovna škola Ante Kovačića domaćin je prvog međunarodnog  susreta sudionika projekta  „Erasmus+ KA229 – The Media. What next? Projekt je počeo 1. rujna i trajat će 24 mjeseca i kroz to vrijeme bavit će se  svim aspektima medija među mladima, od tradicionalnih do  novih ,digitalnih medija.

U ponedjeljak su se u zlatarskoj OŠ okupili po dvoje učitelja iz partnerskih škola: Zakladna skola iz Nove Dedinke u Slovačkoj, Szkola Podstawowa nr 10 im.Janusza Korczaka iz poljskoga Tarnobrzega i Moletu r. Giedraiciu Antano Jaroseviciaus gimnazija iz mjesta Giedraiciai iz Litve. U školski projektni tim Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar uključeno je deset učitelja i stručnih suradnika te motivirani učenici šestih, sedmih i osmih razreda. Školski projektni koordinator je stručni suradnik knjižničar Denis Vincek, a odgovorna osoba ravnatelj Marijan Posarić.

Tijekom zadnjeg tjedna u studenome polaznici će učiti kako pristupati medijima, kako analizirati i evaluirati medijske poruke te kako poruku kreirati i odaslati putem medija. Naučit će kako se izrađuje radijska emisija u programu Audacity, a tema će biti Erasmus KA229 školsko partnerstvo. Rezultati će biti postavljeni na mrežnu stranicu projekta i na eTwinning platformu. Na radionici u zlatarskoj osnovnoj školi raspravljat će se o statusu medijskog odgoja u partnerskim školama te o tome kako to unaprijediti na temelju izmjene primjera dobre prakse. Pritom će im pomoći posjet Radio Kaju i HRT-u gdje će biti upoznati s radom tih dviju institucija.

Svrha je projekta pronaći odgovore na temeljna pitanja: kako se učenici obrazuju i odgajaju o medijima u europskim školama, kako se digitalno i medijski opismenjuju, kako je medijski odgoj i medijsko opismenjivanje uključeno u školski kurikulum, tko u je školama zadužen za te aktivnosti, ali isto tako na temelju izmjena primjera dobre prakse ponuditi plan aktivnosti koje će pridonijeti da učenici budu medijski i digitalno pismeni. Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar, nakon sudjelovanja dvojice djelatnika na trima aktivnostima transnacionalne suradnje, aplicirala je s četiri partnerske škole na poziv za školska partnerstva u 2018. godini. Kompetencije koje su djelatnici škole stekli na tim seminarima u Stockholmu, rumunjskom Brašovu te Bratislavi, a sve to financirale su u cijelosti  Agencija za mobilnost i programe Europske unije iz Hrvatske te nacionalne agencije zemalja domaćina. Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara dobila je za provođenje projekta od Agencije za mobilnost i programe Europske unije bespovratno 23.377 eura.

Na svečanosti u zlatarskoj OŠ sudionike su pozdravili zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek  i u ime župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, prof. Ivan Lamot. (Željko Slunjski)

Odgovori

Dokumenti