GLAZBA BAROKA ZA KRAJ – ZAVRŠENI 51. DANI KAJKAVSKE RIJEČI

Koncertom mezzosopranistice Sofije Cingule i čembalistice Zlate Životić u belečkoj crkvi sv. Marije Snježne, u nedjelju su završeni ovogodišnji, 51. Dani kajkavske riječi. Bio je to lijep koncert kakav publika tradicionalne zlatarske manifestacije i zaslužuje, tim više što je to jedan od programa ovogodišnjih, jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri. K tome jedini u Krapinsko-zagorskoj županiji! Pučko učilište dr. Jurja Žerjavića godinama već surađuje s varaždinskim festivalom, afirmiranim i izvan granica Hrvatske.

Dvije mlade umjetnice podarile su publici  glazbu engleskog baroka, baroknih majstora  Henryja Purcella i Williama Babella, te njemačko-engleskog skladatelja Georga Fridricha Händla. Atmosfera je bila ganutljiva, jer Sofiji Cinguli, rođenoj Zagorki podrijetlom iz Bedekovčine, to je bio prvi  nastup u sakralnom ambijentu belečke barokne crkve, u kojoj se vjerojatno i prvi put čuo zvuk čembala.

Sofija se početno vokalno obrazovala u poznatoj varaždinskoj Glazbenoj školi, a studirala je u Beču, u kojemu je nastupala i na pozornicama Volksopere i Neue Oper Wien . Uglavnom je slušamo  na koncertnim pozornicama, a u novije vrijeme ime joj se susreće i u projektima riječkoga HNK Ivana pl. Zajca  i Istarskog narodnog kazališta u Puli. U istarskoj metropoli  od 2009. pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile, u statusu docentice . Predstojnica je Odsjeka solo pjevanja i Odsjeka klavira. Zlata Životić bila je studentica glasovite čembalistice, rođene Varaždinke, Višnje Mažuran na zagrebačkoj MA.  Pedagoški djeluje u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, gdje je pročelnica Odsjeka za teorijske glazbene predmete i čembalo. Umjetnicama je u ime Grada Zlatara zahvalio zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak, a publika je od dobro raspoloženih umjetnica izmamila i dodatak.

Ovome koncertu ,22. rujna ,prethodio je koncert orguljašice Elizabete Zalović i trubača  Marina Zokića u zlatarskoj župnoj crkvi UBDM, no naišao je na slabiji odaziv publike, koja je propustila vrijedan glazbeni doživljaj. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti