GLAZBENI DOŽIVLJAJ U VINARIJI KOTA – OPERA U VINOGRADU

Nakon što je ljetos Tihomir Kota, vlasnik istoimene vinarije u zlatarskome naselju Gornja Batina, ugostio jednog od najuglednijih hrvatskih likovnih umjetnika, Dimitrija Popovića, u utorak, 17. listopada,  organizirao je  glazbeni doživljaj. Pod nazivom „Opera u vinogradu“ ugostio je troje mladih glazbenika: sopranisticu Irmu Dragičević i afirmiranoga  baritona Ronalda Brausa, koje je za klavirom pratio  pijanist Mario Čopor, umjetnički savjetnik i korepetitor Muzičke akademije u Zagrebu.

Po obrazovanju Tihomir Kota  je diplomirani inženjer strojarstva, a vino mu je oduvijek bilo hobi, odnosno gušt u slobodno vrijeme. U Gornjoj Batini, na dva hektara zemlje, obrađuje vinograde chardonnaya i sauvignon blanca te se zbog volumena proizvodnje, ali i vrlo individualiziranog pristupa klijentu, naziva “boutique” vinarija.

U njega je vjerojatno u pitanju  genetika, jer njegovi su roditelji uzgajali oko 300 trsova  vinove loze, proizvodeći vino za svoje potrebe. I Tihomir proširuje svoje imanje u tzv. vinskoj regiji Bregovita Hrvatska, s ambicijom gradnje restorana.
-Volim vino, volim hranu, smatram se hedonistom, i zaista uživam u te dvije stvari. U slobodno vrijeme volim kuhati ,pa me to i povuklo da odem korak dalje i napravim vlastito vino- kazao je nedavno u jednom od svojih intervjua. Prije dvije godine u boljim vinotekama i na tržištu pojavili su se prvi pjenušci i bijela vina pod nazivom „Kota“ što je istodobno Tihomirovo prezime i naziv za oznaku nadmorske visine na geografskim kartama.

Arhitektura njegove vinarije neobična je, posebice u okruženju zagorskih klijeti, što ovaj poduzetnik objašnjava  željom da bude drukčiji od drugih vinara, odnosno „ ali moja ideja je bila pomaknuti se malo prema modernijoj arhitekturi“.  I sivo-crni  interijer je zanimljiv. Doima se poput malog gledališta , koje ima i balkon. Idealan prostor za manja druženja  s kulturom ,uz pjenušac. Tako je bilo i u utorak, s publikom koja je na zagorski breg stigla automobilima pretežito sa zagrebačkim registracijskim oznakama. Dvoje  vrsnih pjevača pobrinulo se za odličnu zabavu, pjevajući operetne arije iz „Grofice Marice“, „Vesele udovice“ i „Šišmiša“, nekoliko opernih, bilo je i zaboravljenih šlagera, starogradskih pjesama, a kad su zapjevali „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“  gledalište je pjevalo zajedno s njima, tražeći „bis“. Oduševljena zlatarska gradonačelnica , Jasenka Auguštan Pentek, imala je prijedlog za uvrštavanje  ovakvih sadržaja, kvalitetan program u ljepoti zagorskih bregova, u turističku ponudu zlatarskoga kraja. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti