MEĐUNARODNI DAN SREĆE

Ovog se vikenda, u subotu 20. ožujka slavio Međunarodni dan sreće kojem se pridružila i Zagorska razvojna agencija.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2012. godine Međunarodni dan sreće koji se od tada slavi diljem svijeta.

„Opća skupština Ujedinjenih naroda, (…) svjesna da je potraga za srećom temeljni čovjekov cilj, (…) prepoznajući također potrebu za inkluzivnijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom gospodarskom rastu koji promiče održivi razvoj, iskorjenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda, (…) odlučuje proglasiti 20. ožujka Međunarodnim danom sreće…“

Psiholozi sreću najčešće definiraju kao opći osjećaj osobe da je njen život ispunjen, ugodan i smislen odnosno dobar. Ljudska težnja za srećom je univerzalna pa možemo reći da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj.

Zanimljivo istraživanje o sreći objavljeno je pod naslovom „Zašto je svijet sve stariji? Utjecaj sreće na smrtnost“ (2009., Guven i Saloumidis). Oni dolaze do zaključka: ”… ako ste jako sretni i kronično bolesni, živjet ćete podjednako dugo kao i ljudi koji nisu bolesni, ali nisu ni sretni”.

Jedno od najvećih istraživanja o sreći započelo je 1938. godine na Harvardu. Istraživači prate život iste skupine muškaraca već 80 godina, bilježeći detalje njihovog emocionalnog i tjelesnog zdravlja, zaposlenosti, obitelji i odnosa s prijateljima. Nastavak ove longitudinalne studije planira se i za drugu generaciju odnosno djecu prvotno uključenih muškaraca. Rezultati ovog dugogodišnjeg istraživanja upućuju na to da se sreća prije svega krije u odnosima s ljudima oko nas.

Podatke o razini sreće donosi nam Europsko istraživanje o kvaliteti života (EQLS) provedeno 2016. godine. Prema navedenom istraživanju Hrvati ocjenjuju razinu sreće u prosjeku sa 6,75 (na ljestvici od 1 do 10; 1 = vrlo nesretan/nesretna, 10 = vrlo sretan/sretna) što je niže od prosjeka Europske unije s razinom 7,33. Države s najvišom razinom sreće su Finska (8,16), Danska (8,11) i Luksemburg (8,07).

Sreća ne dolazi uvijek sama po sebi, mnogo ovisi o nama samima i onome što svakodnevno činimo. Svatko od nas može naučiti kako biti sretan učeći koje su aktivnosti te koje pobuđuju sreću. Naše osobno zadovoljstvo i sreću možemo poboljšati jednostavnim, svakodnevnim aktivnostima, usmjeravajući se na ono što volimo i na one koje volimo.

Budite odgovorni prema sebi i drugima, želimo vam zdravlje i sreću! 😊


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti