MINUTA ŠUTNJE ZA TRAGIČNO PREMINULE U ANDRAŠEVCU

Članovi Izvršnog odbora Udruge umirovljenika Zlatar na današnjoj su sjednici minutom šutnje odali počast tragično preminulim korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu. Također, županu Krapinsko-zagorske županije, Željku Kolaru, uputili su sljedeću zamolbu:

Poštovani gospodine župane,

Članovi Udruge umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani ne samo umirovljenici s područja Grada Zlatara, nego i susjednih općina Lobor i Mače, zgroženi su tragedijom u Andraševcu, koja kazuje koliko (i kako) država skrbi o građanima treće životne dobi, koji su na marginama društva. Privatni domovi za starije i nemoćne osobe djeluju bez ikakva nadzora. Prenapučeni su i s razlogom što skrbnici nemaju kamo smjestiti svoje najmilije u starosti, čija svakodnevica zahtijeva cjelodnevnu pažnju i skrb, pa pristaju na sve. Država ne gradi nove domove, odnosno, ako ih i gradi, mogućnosti smještaja u velikom su raskoraku s prosječnim mirovinama hrvatskih umirovljenika i mnogima stoga nedostupni.

Molimo Vas da kod nadležnih inspekcija i drugih službi pokrenete nadzor svih privatnih domova za starije na području Krapinsko-zagorske županije, odredite rok, a o utvrđenome putem press konferencije informirate javnost. Pri tom svakako analizirati potpisane ugovore o smještaju i provjeriti kako se praktično primjenjuju njegove odredbe.

Sa zahvalnošću na razumijevanju i s poštovanjem.

Predsjednik Željko Slunjski i članovi Izvršnog odbora: Biserka Bukvić, Blanka Auguštan, Ivanka Juriša, Josip Slunjski, Nada Orsag, Zdravka Mutak, Dragutin Krajnik, Blaž Čehulić, Jadranka Fuček, Josip Pavlinić, Danijel Šuti i Ana Vidović.

Odgovori

Dokumenti