NEMA NEDOUMICE – TREBA SE CIJEPITI PROTIV GRIPE!

Ne treba razmišljati cijepiti se ili ne protiv gripe, čija je sezona od sredine prosinca do početka travnja. Svakako se treba cijepiti i to ponajprije trudnice, tim više što je tako i buduće dijete zaštićeno do šest mjeseci života, zatim stariji od 65 godina i  bolesni od kroničnih bolesti (diabetes, maligne, hematološke i bolesti pluća)- naglasio je dr. Janko Korpar, liječnik obiteljske medicine u zlatarskoj ispostavi Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, gostujući na tribini „Susret s liječnikom“ u organizaciji Udruge umirovljenika Zlatar. Tribina je u ponedjeljak održana u zlatarskoj Gradskoj knjižnici.

Kad se oboli od gripe, ne treba odmah trčati liječniku, nego ostati u krevetu, stabilizirati povišenu temperaturu i piti što više tekućine, do dvije litre, ponajbolje čaj, uz mogućnost telefonskog savjetovanja s liječnikom, kazao je dr. Korpar spominjući kako se valja cijepiti tri do četiri tjedna prije pojave gripe. Ove se godine cijepi četverovalentnim cjepivom, a cilj je cijepiti što više ljudi. No, u ordinacijama zlatarskoga Doma zdravlja cjepiva više nema. Nestalo je u tjedan dana, ali je Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije zatražio 1250 novih doza. Distribucija se očekuje početkom prosinca i tada još nije kasno za cijepljenje protiv gripe, koje se može primijeniti  i kad počinje epidemija. Cjepiva trenutačno nema ni u zlatarskoj ljekarni, u kojoj je cijena cjepiva 96 kuna, ali očekuju dodatne naručene količine. Inače, cijepljenje je besplatno za djecu, trudnice, starije od 65 godina i kronične bolesnike. Dr. Korpar govorio je i o popratnim pojavama, od kojih je najopasnija virusna upala pluća i svake godine  ima smrtonosnih slučajeva. Nije nevažno i veće pridavanje pozornosti osobnoj higijeni, kao i izbjegavanje događanja na kojima se okupljaju veće skupine ljudi. Što se tiče vitamina C, neće zaštititi od gripe, ali će pomoći imunološkom sustavu. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti