NOĆ KNJIGE S BAGOLOM

Gradska knjižnica u Zlataru Noć knjige obilježila je u ponedjeljak, 25. travnja, predstavljanjem knjige „Književnim stazama Hrvatskoga zagorja“ Božidara Brezinščaka Bagole . Književnik iz Vrbišnice kraj Huma na Sutli, koji je svojedobno bio potpredsjednik općine Pregrada i kasnije načelnik općine Hum na Sutli,  putovanje književnim stazama  započeo je u rodnome podneblju, a završio u Varaždinskim Toplicama. Na tome putovanju zaustavio se u Zlataru i šest autora zlatarskoga kraja uvrstio je u društvo 88 pjesnika i pisaca, koliko ih  je zastupljeno u Bagolinoj knjizi. Većina od njih rođena je u Hrvatskom zagorju, ali u knjizi su i pisci koji su u Zagorju privremeno živjeli i opisivali ga u svojim djelima. Od Zlatarščana tome miljeu pripadaju Silvije Strahimir Kranjčević, čija je punica bila Zlatarščanka, zatim teatrolozi Slavko i Nikola Batušić i najstariji među njim Ladislav Fodroci, koji je podrijetlom iz križevačkoga kraja. Pravi, domaći autori su Stanko Dominić i Stjepan Draganić. Ulomke iz njihovih djela čitali su srednjoškolac Leon Juriša i ravnateljica Pučkoga učilišta dr. Jurja Žerjavića, Gordana Valjak, koja je odabrala stranice iz Laterne magice Slavka Batušića.

Za glazbeno raspoloženje pobrinuo se  srednjoškolac Jann Habuljko sa svojom gitarom. Tijekom književne večeri primijećeno je kako se nehotice zaboravilo na još nekoliko autora, stvaralaštvom vezanih za Zlatar. Primjerice  Vladimir Vidrić  bio je odvjetnički vježbenik u Zlataru, a pozornosti autora promakla su i imena  prof. Božidara Hitreca, novinara i književnika Stanka Juriše i prof. Stanka Muse.

Skup je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Lovorka Puklin, a moderator je bio novinar Željko Slunjski. I ova je književna priredba bila sadržajni dio manifestacije Proljetni dani kulture, s podnaslovom „odvoji vuru za kulturu“. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti