NOĆ MUZEJA 2020.

Galerija izvorne umjetnosti Zlatar i Grad Zlatar i ove će se godine uključiti u tradicionalnu manifestaciju NOĆ MUZEJA, koja će se održati u petak, 31. siječnja 2020. godine. Manifestacija će se ove godine održati jubilarni 15. put u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama. Ove godine tema manifestacije su velike obljetnice hrvatskih muzeja.

U Zlataru središnje će događanje biti u Galeriji izvorne umjetnosti gdje će se održati izložba “Ususret 50. godina Galerije izvorne umjetnosti Zlatar” .

Galerija je u Zlataru osnovana 1971. godine kada se za izložbeni prostor koristila barokna Keglevićeva kurija u centru Zlatara. Prva izložba svečano je otvorena 25. rujna 1971. godine pod nazivom „Slikari zagorskog kruga“ koju je postavio prof. Vladimir Maleković. Godine 1985. Galerija je iz stare kurije preseljena u novi prostor u Zagrebačku ulicu br. 3 u centru Zlatara, gdje se nalazi i danas.

Galerija izvorne umjetnosti u Zlataru nastala je kao jedina u Hrvatskoj koja je okupila dvjestotinjak autora, a koji su joj svoja djela poklonili. Od 2006. godine djeluje kao samostalna ustanova i kao takva službeno je registrirana 2007. godine. Današnji fundus obuhvaća oko 500 likovnih djela od kojih su izrazito vrijedne slike: Očurska vapnenica, Ploveći akt, Krapinski pračovjek (autor: Matija Skurjeni), Stari Slaven, Smjenjivanje pretka, Matija Gubec, Bata s četiri zanata, Moja žena (autor: Sava Sekulić), Pri obedu (autor: Dragan Gaži), Proljetno cvijeće, Krajolik moga sela, Rascvjetalo stablo (autor: Ivan Rabuzin) te brojne druge.

Više informacija o samoj manifestaciji možete saznati na slijedećoj poveznici: http://hrmud.hr/wp-content/uploads/2019/09/Tema-NM-2020.pdf

Pozivamo sve građane da nas posjete u Noći muzeja.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti