OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA „TIGROVA“

Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Krapinsko-zagorske županije svoju 30. obljetnicu osnutka obilježila je, osim nogometnim susretom u Velikom Trgovišću 13. svibnja, i izložbom u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti . Naime, u subotu, 15. svibnja,  general zbora Josip Lucić, prvi zapovjednik „Tigrova“, otvorio je izložbu odabranih slika, nazvanu „Osvrt“, koja je ujedno spomen na prvoga poginuloga branitelja iz Krapinsko-zagorske županije, Tigra Željka Pavića  Kalca. Svečanosti su prisustvovali i izaslanik ministra  branitelja Tome Medveda, Dinko Tandara, župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, te brojni članovi Družbe „Braća  hrvatskoga Zmaja“ koja je, uz  ULU Zlatarska paleta, suorganizator izložbe. Govornici su naglasili važnost izložbe i obljetnice, s dužnim pijetetom prisjećajući se Željka Pavića Kalca. Posebno je ganutljivo bilo slušati generala Lucića i njegova prisjećanja na najteže  dane u povijesti nastanka samostalne hrvatske države.

-Kroz Tigrove je prošlo 11.000 branitelja, a njih 367 izgubilo je život. Četvorica  se vode kao nestali, a više od 1.800 bilo je ranjeno. Od toga 400 branitelja, uglavnom dragovoljaca iz KZŽ, a moram naglasiti kako je i 7. gardijska brigada „Pume“ nastala od 5. bojne Tigrova-Vinica. Svoj mladi život položilo je 30 tigrova iz KZŽ, a prvi je bio Željko Pavić kojemu smo 2013. podigli spomenik u Đurmancu i uredili šetnicu – podsjetio je umirovljeni bojnik  Željko Herceg.

Molitvu je poveo  fra  Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetoga Duha iz Zagreba, Zmaj Svetoduški. O izloženim slikama i skulpturama govorila je Mirjana Drempetić Hanžić. Izložba je otvorena subotom i nedjeljom od 9 do 11 sati i može se razgledati do 7. lipnja. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti