PREDSTAVLJENA KNJIGA “IZNEVJERENI IDEALI-OD LENJINA DO GOLOG OTOKA”

U organizaciji Grada Zlatara sinoć, 24. ožujka, u Domu kulture u Mariji Bistrici predstavljena je knjiga „Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka“. Mozaik je to života Ladislava Žerjavića iz Žerjavićeva sela blizu naselja Vukanci koji je bio austrougarski vojnik u Prvom svjetskom ratu, zarobljen u Rusiji, jedan od organizatora radničkog pokreta u Hrvatskoj između dva svjetska rata, bijegom u Beč 1924. , kada je u Zagrebu izvjesio zastavu u povodu Lenjinove smrti, spasio se hapšenja, a tada mu je Kominterna promijenila ime u Kerim Selimovič Agabekov. Do završetka Drugog svjetskog rata djelovao je u Sovjetskom Savezu, a po oslobođenju u Beogradu. Godine 1951. bio je uhapšen i  zatočen do 1954. na Golom otoku (bez suđenja), pod sumnjom da je ruski špijun. Umro je 1960. Njegov sin Youri 1958. emigrirao je  u Švicarsku, gdje se afirmirao kao dizajner rasvjete monumentalnih objekata (Lovure, Vatikan, portal zagrebačke katedrale…). Temeljem pronađenih memoarskih zapisa njegova oca Ladislava, mladi povjesničar Tomislav Branđolica pripremio je knjigu predstavljenu u Mariji Bistrici. Osim njega, govorili su redatelj Željko Rogošić, autor dokumentarca „Čovjek s tri domovine“  iz 2010. godine, čiji je dio prikazan na promociji. Govorio je i sam Agabekov, koji će obnoviti očevo imanje u Žerjavićevu selu, moderator je bio zlatarski novinar Željko Slunjski.

-Zadovoljstvo  je  večeras biti ovdje  kao i pridružiti se organizaciji ovakvog vrijednog kulturnog događaja. Grad Zlatar je sredina koja cijeni kulturu,a očuvanje i izgradnja kulturnog identiteta duboko su ukorijenjeni u svim gradskim politikama, razvojnim planovima, programima rada gradskih kulturnih ustanova i brojnih civilnih udruga – naglasila je u pozdravnoj riječi, među ostalim, zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.Agabekova i njegovu obitelj u petak je primio rektor svetišta, vlč. Domagoj Matošević, koji je obitelj podsjetio i na zasluge njegova prastrica dr. Jurja Žerjavića.  (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti