PREMINUO PAUL SCHREINER

U sjevernotalijanskome gradu Novari u ponedjeljak, 22. veljače , u 92. godini preminuo je Paul Schreiner. Bio je pripadnik i možda jedini preživjeli član ugledne zagrebačke židovske obitelji Schreiner koja je stradala tijekom Drugoga svjetskoga rata. Njegov otac Ferdinand bio je vlasnik ciglane u Bedekovčini. Skončao je u zloglasnom konclogoru Auschwitz, a drugi članovi obitelji u Jasenovcu, Staroj Gradiški i na otoku Pagu. Tada dječačić Paul je preživio zahvaljujući obitelji Glojnarić iz Mača, kojega je kod sebe sakrila. Nakon što su ubijeni Emerik i Blaženka Glojnarić, o sakrivenom Paulu brinuo je Juraj Pavlek, koji je radio kao pomoćnik na imanju Glojnarićevih. Tužnu sudbinu svoje obitelji Paul je opisao u knjizi „Spašeni iz Zagreba“ – sjećanja troje preživjelih srodnika na hrvatski Holokaust, koja je 2014. bila promovirana i u zlatarskoj Gradskoj knjižnici, kojom prigodom je tadašnji zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak uručio Schreineru priznanje Grada Zlatara.

Paul Schreiner se 1951. iselio iz Hrvatske u Izrael, a od 1960. nastanio se u Novari. Kao stručnjak za keramičku tehnologiju boravio je u 26 zemalja svijeta. Pokrenuo je postupak da se posthumno Emerik, Blaženka i njihova majka Amalija, kao i Juraj Pavlek, proglase „Pravednicima među narodima“. Postupak je trajao dvije godine. U siječnju 2016. godine na svečanosti u zagrebačkim Dvercima Emerikovu nećaku, Albertu Glojnariću iz Mača, i Pavlekovu unuku Draženu iz Borkovca, tadašnja veleposlanica Izraela u RH, Zina Kalay Kleitman, uručila je medalje „Pravednik među narodima“ na kojima je napisano: “Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet”. Tako su Glojnarići i Pavlek uvršteni u popis 113 hrvatskih građana koji su dobili to visoko izraelsko priznanje. Pavlek je umro 1995. godine. Paul ga nikad nije zaboravio. Zajedno s njegovom obitelji podigao mu je spomenik na zlatarskome groblju. Redovito je dolazio u Borkovec posjetiti Jurekovu snahu Nadu i njezina sina Dražena s obitelji. (Željko Slunjski )


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti