PREMINUO PROF. DR. DRAGUTIN ROSANDIĆ

U Zagrebu je u nedjelju, 5. svibnja , u 89. godini preminuo prof. dr. Dragutin Rosandić, istaknuti hrvatski filolog, jedan od doajena hrvatskoga školstva i vodećih metodičara nastave hrvatskoga jezika, dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta, utemeljitelj Katedre za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti i  utemeljitelj zagrebačke metodičke škole, te  više od pola stoljeća zagovornik reforme u obrazovanju. Njegovo prvo radno mjesto bilo je u zlatarskoj osnovnoj školi 1950. godine, kada je objavio svoj prvi stručni rad koji je najavio njegovu metodičku usmjerenost. Ovdje je kratko službovao, zajedno sa suprugom, učiteljicom Jasnom, kada je premješten u varaždinsku gimnaziju. Cijeli je život bio emotivno vezan za Zlatar, u koji je rado dolazio. U povodu smrti prof. dr. Rosandića, ravnatelj Osnovne škole „Ante Kovačića“, prof. Marijan Posarić, uputio je sućut supruzi  Jasni:

„S nevjericom smo primili vijest o smrti Vašega supruga, poštovanog prof. dr. Dragutina. Početak njegova radnog vijeka i znanstvene karijere vezan je za Zlatar i ovdašnju osnovnu školu, u kojoj ste i Vi djelovali. Znajući koliko ste oboje emotivno vezani za naš zagorski kraj i voljeli ste dolaziti u Zlatar, molim Vas primite izraze naše sućuti, koju izražavamo i svim članovima obitelji“.

Sućut supruzi Jasni i sinu Lovorku uputila je i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, naglašavajući kako najstarije generacije Zlataršćana pamte  prof. Rosandića ne samo kao učitelja koji je učenike učio voljeti lijepu književnu riječ nego i kao dragog i dobrog čovjeka koji je svojim angažmanom pridonosio i razvitku društvenoga života u Zlataru.

Prof.dr. Dragutin Rosandić posljednji je put boravio u Zlataru u vrijeme Dana kajkavske riječi 2017. godine, kada je u Gradskoj knjižnici govorio na književnoj večeri posvećenoj uspomeni na njegova prijatelja i kolege prof.dr. Jože Skoka. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti