PRIREDBE NAJMLAĐIH – SRŽ DANA KAJKAVSKE RIJEČI

Okosnica tradicionalne zlatarske manifestacije Dani kajkavske riječi su priredbe najmlađih kajkavaca, učenika osnovnih škola kajkavskoga govornoga područja. Najstarija je dječja likovna izložba „Čovjek čovjeku“ , pokrenuta još početkom šezdesetih godina 20-tog stoljeća u zlatarskoj Osnovnoj školi Ante Kovačića. S osnivanjem Dana kajkavske riječi“ uvrštena je u program, kao oblik njegovanja likovnog stvaralaštva među učenicima osnovnih škola. U prijepodnevnim satima otvorena je 1. listopada u predvorju OŠ. Izložena su 83 rada 81 autora iz 28 škola, u odabiru likovne pedagoginje Ane-Marije Smoljanec iz Križevaca i Tanje Rod iz Zlatara. U ime pokrovitelja, Školske knjige, nagrađeno je sedam najuspješnijih učenika, te mentorica Suzana Ramić iz OŠ Vladimira Nazora Budinščina.  

Nakon izložbe u šatoru na školskom igralištu održan je 53. Zbor malih pjesnika na čiji su natječaj pristigla 273 rada iz 44 osnovne škole iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Primorsko goranske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba. Kao i svake godine i ovogodišnji recital prati zbornik, što ga je uredila zlatarska učiteljica Blanka Sviben. Tiskano je 56 pjesama 56 autora iz 39 škola, u odabiru povjerenstva u kojemu su profesorica u zlatarskoj Srednjoj školi, Ivančica Tomorad, ugledna hrvatska književnica za djecu i dramaturginja  Željka Horvat Vukelja i hrvatski  pjesnik, filolog i kritičar dr. Ivo Kalinski. Nagrađeno je desetak malih kajkavskih pjesnika, te mentorica –voditeljica Štefanija Šarec iz OŠ Veliki Bukovec. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti