PROGRAMSKE PLATFORME ZA UKLANJANJE NEPROPISNO ODBAČENOG OTPADA

Kako bi doprinijelo rješavanju problema divljih odlagališta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iniciralo je izradu programske platforme za uklanjanje nepropisno odloženog otpada u prirodu.

Cilj platforme je omogućiti unaprjeđenje zaštite okoliša putem praćenja stvarnog stanja broja divljih odlagališta u Hrvatskoj, njihovo detektiranje i saniranje. Također nam je namjera i promicati svijest o zaštiti okoliša i prirode kroz suradnju s građanima.

Unatoč postojanju službenih odlagališta u Republici Hrvatskoj, komunalni otpad se nelegalno odlaže, najčešće na slučajno odabranom prostoru. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, kao i velike količine građevinskog, a u nekim slučajevima i opasnog otpada.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Ona utječu na zdravlje ljudi, rast i razvoj biljnog i životinjskog svijeta, a u ljetnim mjesecima često su i izvor požara.

Republika Hrvatska je među rijetkim zemljama koji imaju visok postotak zaštićenog područja; 37 % površine uključeno je u europsku ekološku mrežu Natura 2000.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti