PROMOCIJA KNJIGE “IZNEVJERENI IDEALI-OD LENJINA DO GOLOG OTOKA”

U Domu kulture u Mariji Bistrici, u četvrtak, u 18 sati, bit će predstavljena knjiga „Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka“ koju je za tiskanje priredio povjesničar Tomislav Branđolica, ujedno autor uvodne studije. Knjiga je to o životnome putu Ladislava Žerjavića, rođenoga u Žerjavićevu selu (Vukanci) 1894. godine. Istome rodu pripada i dr. Juraj Žerjavić.

Ladislav je bio aaustro-ugarski vojnik Prvoga svjetskog rata, sudionik Oktobarske revolucije, a pri povratku u domovinu  organizirao je ilegalne komunističke ćelije.  Drugo ime, Kerim Selimović Agabekov, dodijelila mu je Kominterna i pod tim je imenom dva desetljeća živio u Staljinovu Sovjetskom Savezu. Vlast Jugoslavije ga je po povratku zatvorila na Golom otoku 1951. do 1954. godine, pod sumnjom suradnje sa Rusima. Knjiga koja će biti predstavljena  javnosti mozaik je njegova života (umro je 1960. godine) temeljen  na njegovim memoarskim zapisima, zatajenim u arhivima  hrvatske Službe državne sigurnosti zajedno s dosjeom koji je  Služba o njemu vodila. Na promociji, koju će moderirati novinar Željko Slunjski, govorit  će zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, zatim dr. Martin Previšić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filmski redatelj i scenarist Željko Rogošić, Tomislav Branđolica i sin Ladislava Žerjavića, dizajner i izumitelj u domeni rasvjete Youri Agabekov, koji živi u Ženevi. Nakladnik je knjige Nediljko Dominović.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti