ŠIROKOPOJASNI INTERNET ZA GRAD ZLATAR I OPĆINE BUDINŠČINA, HRAŠĆINA I KONJŠČINA

Od 2017. godine Grad Zlatar, kao nositelj projekta zajedno s partnerima općinama Budinščina, Hrašćina i Konjščina, provodi pripremu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. Projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima koji se nalaze unutar obuhvata projekta tj. područja navedenih jedinica lokalne samouprave.  

U proteklom vremenu provedene su dvije javne rasprave, mapirano je projektno područje, odabran je investicijski model A te je izrađen Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje navedenih jedinica lokalne samouprave. Plan razvoja, izrađen od strane tvrtke Corellia savjetovanje j.d.o.o., potvrđen je od strane HAKOM-a čime je ispunjen glavni preduvjet za prijavu projekta na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”. Prijava na natječaj sastoji se od Javnog poziva – iskaz interesa, Javnog poziva – dostava prijava te Ograničenog poziva, a koji se sastoji od podnošenja projektnih prijedloga.

Grad Zlatar je zajedno s partnerskim općinama iskazao interes za sudjelovanje u postupku pred-odabira (1. faza Javnog poziva). U drugoj i trećoj fazi, prema uvjetima Javnog poziva, privatni telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. Ukupna procijenjena investicija iznosi do 53,4 milijuna kuna, a završetak cjelokupnog procesa odabira očekuje se početkom 2020. godine.

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti, što pokazuje nastojanje usmjerenja Grada Zlatara i uključenih općina da neprestano postaju bolja i sretnija mjesta za život svih svojih stanovnika.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti