SJEĆANJE NA ANKU HORVAT

Zahvaljujući entuzijazmu rođene Zlatarščanke sa zagrebačkom adresom, prof. Željke Potočki rođ. Valenčak, u Zlataru se njeguje spomen na Anku Horvat o čijem je životu i karijeri prof. Potočki napisala i izdala knjigu. Mnogi Zlatarščani, penjući se ulicom koja nosi njezino ime, a vodi iz Varaždinske prema ispostavi Doma zdravlja, i ne znaju tko je žena koja u Zlataru ima svoju ulicu. Bila je uvažena koncertna i operna pjevačica, rođena u Kaštelu, u lipnju 1884. godine, iz roda pl. Pisačića. Karijeru je počela koncertnim nastupima, dok joj  ravnatelj i dirigent  Opere u Kraljevskome zemaljskom kazalištu u Zagrebu (danas HNK) , Nikola Faller, 1909. nije ponudio naslovnu ulogu Carmen u istoimenoj operi Bizeta. Kada je počeo Prvi svjetski rat, bila je prva altistica Opere u Dresdenu, koja, usprkos ratu, nije zatvorila svoja vrata. U dresdenskoj Operi pjevala je  više od devedeset puta. Slijedile su pozornice  Beča, Praga, Münchena, Hannovera …U Zagrebu je nastupala kao gošća i nanizala 61 nastup.   Prestala je pjevati 1924 . a preminula je u kolovozu 1948. godine.    

Program u povodu 140. obljetnice rođenja Anke Horvat održat će se u Gradskoj vijećnici, 18. travnja, s početkom u 18 sati, uz sudjelovanje pijanistice Eve Kirchmayer  Bilić i mlade sopranistice Antonije Žarković. Kako se ujedno obilježava i 110. obljetnica smrti A.G. Matoša njegove će stihove kazivati učenici Srednje škole Martin Koralija, Sven Posarić i Sandrin Kušić. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti