SPOMEN NA ANKU HORVAT

U sklopu zlatarskih Proljetnih dana kulture, sinoć je u Gradskoj vijećnici  održan ovogodišnji program uspomene na uglednu mezzosopranisticu Anku Horvat Gottlieb, rođ. Pisačić pl. Hižanovečka. Ujedno je obilježena 140. obljetnica njezina rođenja. Već treću godinu  spomen na uglednu umjetnicu organizira  rođena Zlatarščanka sa zagrebačkom adresom, umirovljena  prof. Željka Potočki Valenčak, koja je 2018. izdala i knjigu o Anki Horvat. Mlađi naraštaji, zapravo, i ne znaju tko je Anka Horvat, čije ime nosi ulica što iz Varaždinske vodi prema ispostavi  Doma zdravlja. U glazbenu povijest ušla je kao prva hrvatska Carmen. Tom Bizetovom ulogom ujedno je i debitirala (što je samo po sebi kuriozitet)  u današnjem HNK, 1909. godine. Bila je prvakinja Dvorske opere u Dresdenu, a gostovala je na velikim europskim pozornicama (Munchen, Berlin, Beč, Prag, Leipzig…). Iz javnoga se života povukla 1924. godine. Preminula je u Zagrebu 1948. godine.

Sudionike programa u Gradskoj vijećnici pozdravila je predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Findak. Publici je prikazan video zapis o Anki Horvat, u režiji Mihaela Kukavčića, čija je majka Kristina Beck, i sama operna pjevačica, odabrala glazbu, a tekst je čitala Zlatarščanka Renata Minđak. Programom je obilježena i 110. obljetnica smrti jednoga od najvećih hrvatskih književnika, A. G. Matoša. Početkom prošloga stoljeća napisao je jedan od najboljih književnih putopisa „Oko Lobora“. Njegovu pjesmu „Utjeha kose“ uglazbila je ugledna skladateljica Ivana Lang, majka spomenute Kristine i baka redatelja videozapisa.  Matoševe stihove odabranih pjesama kazivali su učenici zlatarske Srednje škole  Sven Posarić, Martin Koralija i Sandrin Kušić. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je mlada sopranistica Antonija Žarković iz Zagreba, studentica pete godine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u razredu Renate Pokupić. Za glasovirom pratila ju je Eva Kirchmayer Bilić. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti