SVETI VINKO NA ZLATARSKIM BREGIMA

Premda je blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara, staklara i mornara, u ponedjeljak, 22. siječnja, sv. Vinko već se u subotu prošetao zlatarskim  bregima, u društvu vinara i vinogradara. Popularno Vincekovo veselo se obilježava, čime se simbolično označava  početak nove vinogradarske godine. Spominje se kako je prošla  bila prilično loša za mnoge vinogradare. Uobičajeni je ritual – vlasnik vinograda odreže tri grančice s trsa, koji se kasnije „krsti“ starim vinom te se preko loze izvjese kobasice i domaći špek, koji označavaju želju za dobrim urodom i plodnošću. Tako je u subotu bilo na zlatarskim  bregima.

         Na Vargovu brijegu već nekoliko godina Vincekovo slave članovi zlatarskoga Gljivarskog društva „Medenka“, koji na brijegu imaju svoje vinograde i klijeti. Prvo se okupe u klijeti „biškupa“ Kreše Kuštovića, pa kad obave obred, uz to se i okrijepe, krenu u pohod, od klijeti do klijeti, sve veseliji. Obvezna je postaja i klijet  Avelina Fijačkog, referenta općih poslova u Gradskom društvu Crvenog križa Zlatar, a ovogodišnjem Vincekovu domaćin je bio umirovljeni brigadir Ernest Biffel, od nedavno predsjednik Hrvatskog  časničkog zbora Hrvatskoga zagorja. Kad se nad Zlatarom već nadvio mrak, veselo društvo ugostio je osamdesetogodišnji Ivan Rogina, popularni Čibi, u svojoj vinogradarskoj „rezidenciji“.

Za razliku od gljivara „Medenke“  članovi  Udruge vinara i vinogradara „Pajdaš“ Vincekovo su obilježili u nedjelju, u restoranu Klet Gradec. To što nisu feštali u nečijem vinogradu, razlog je što su o Vincekovu održali redovnu izvještajno-izbornu skupštinu. U sportu je znano kako se tim koji pobjeđuje ne mijenja, tako je i sa zlatarskim vinarima. Starom vodstvu  izglasan je novi mandat odnosno predsjednik je Dubravko Žerjavić, potpredsjednik dr. Ivan Šantek, a tajnik Marijan Jug. Prisutna je bila i poznata zagorska enologinja, Jasminka Šaško,koja se osvrnula na donijete uzorke  vina prošlogodišnje berbe. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti