UDRUGA UMIROVLJENIKA U HEROJSKOM VUKOVARU I VINORODNOM ILOKU

Listopad je mjesec bolnih sjećanja u hrvatskome Podunavlju, posebice Vukovaru u kojemu je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku poginulo najmanje 1739 osoba , od čega 729 pripadnika oružanih snaga, policije i Civilne zaštite te 458 civila. Najveći je zločin počinjen na Ovčari, gdje  je agresor nekadašnji hangar VUPIK-a pretvorio u logor Vukovaraca u koji je 20. studenoga 1991. dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice, među kojima su bili ranjenici, liječnici i medicinsko osoblje. Na tome mjestu danas se nalazi spomen dom Ovčara, kojeg je  u petak, 5. studenoga, posjetilo pedesetak članova Udruge umirovljenika Zlatar, s nekolicinom članova zlatarske Udruge vinara i vinogradara „Pajdaš“. Kod  spomen obilježja mjesta masovne grobnice  zagorski izletnici zapalili su svijeću. Posjetili su i Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., kao i vodotoranj, simbol stradanja i otpora grada tijekom Domovinskoga rata.

Ilok, najistočniji grad Hrvatske, također je proživio tužnu ratnu sudbinu , čije je stanovništvo bilo protjerano iz svojih kuća, o čemu je gostima iz Hrvatskoga zagorja u iločkoj crkvi sv. Ivana Kapistrana govorio franjevac  Antun Hajmiler , koji je ujedno prisutne upoznao s djelovanjem sv. Kapistrana koji je posljednje dane života proveo u Iloku.

Neizostavan je bio i posjet iločkim podrumima,  kao i ladanjskome imanju Principovac, u kojima  su  sudionici cjelodnevnog izleta   upoznati s dugom vinarskom i vinogradarskom tradicijom iločkoga podneblja. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti