UMIROVLJENIČKO HODOČAŠĆE MAJCI BOŽJOJ GORSKOJ

Pedesetak članica i članova Udruge umirovljenika Zlatar (u kojoj su organizirani umirovljenici s područja Grada Zlatara i susjednih općina Mače i Lobor) u ponedjeljak, 19. srpnja, hodočastilo je Majci Božjoj Gorskoj , na obroncima Ivanščice, iznad Lobora. Riječ je o najstarijem marijanskom svetištu u sjevernoj Hrvatskoj, u kojemu su još 2002. godine počela arheološka istraživanja pod vodstvom dr. Krešimira Filipca. Na ovoj lokaciji, primjerice, pronađen je pleter, jedini u sjevernoj Hrvatskoj, inače karakterističan za dalmatinsko podneblje. Ovim područjem prolazila je rimska cesta koja je spajala Sisciu (Sisak) sa Petovijom (Ptuj) u susjednoj Sloveniji.

Misno slavlje predvodio je loborski župnik, vlč. Tomica Božiček, uz asistenciju vlč. Matije Knoka, podrijetlom iz obližnje Velike Petrovagorske. U znak zahvalnosti hodočasnici su mu darovali veliko licitarsko srce s posvetom. Ovo Hodočašće, koje će postati tradicionalno,  bilo je u planu i prošle godine, u sklopu tradicionalne loborske manifestacije Janine, ali zbog pandemije nije održano. Nakon svete mise na prostoru svetište organizirano je druženje umirovljenika iz Lobora, Mača, Zlatara, Belca, Repnog, Batine… uz „okrijepu i zalogajček“. U realizaciji hodočašća pomogla je Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije. (Željko Slunjski)

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti