USPJEŠNE DJEČJE PRIREDBE DANA KAJKAVSKE RIJEČI

Festivalska ljepota kajkavske popevke

Festivalom dječje kajkavske popevke, koji je doživio 49. izdanje, u nedjelju su u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Ante Kovačića u Zlataru završile dječje priredbe ovogodišnjih 51. Dana kajkavske riječi. Uz poštovanje svih epidemioloških mjera,s prorijeđenom publikom u dvorani, nastupilo je 14 sudionika, predstavnika 11 osnovnih škola.
Osim gradonačelnice, Jasenke Auguštan Pentek, sudionike su pozdravili Anđelko Ferek- Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, a u ime predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića, pozdravne je riječi uputio saborski zastupnik Siniša Jenkač iz Novog Marofa.
Kao što je poznato, na ovome festivalu pučkoškolci izvode popevke koje su sami uglazbili, uz osjetnu stručnu potporu svojih učitelja glazbene kulture, uglazbivši stihove svojih vršnjaka izvedenih na prošlogodišnjemu Zboru malih pjesnika. Sve izvođače, kao i mnogih godina do sada, pratio je Tamburaški orkestar HRT-a , pod ravnanjem Siniše Leopolda. Festivalskih koncert otvorio je jedini dječak-pjevač, Mihael Požgaj, učenik zlatarske OŠ Ante Kovačića koji je pjevao svoje uglazbljene stihove „Takef sem, kakef sem“ i bio, dakako, nagrađen pljeskom, kao i njegov učitelj Matija Vučković. Iz Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su i predstavnici osnovnih škola iz Gornje Stubice, Budinščine i Lobora . Pozornost je privukao i nastup učenica OŠ Ivan Goran Kovačić iz Delnica. Jednu je popevku pjevala Klara Lakotić, a drugu Marta Beljan, čija je mentorica Sanja Petrušanec-Pečar. Iz Varaždinske županije sudjelovale su predstavnice OŠ Kneginec Gornji, također s dvije popevke, Međimurje je bilo zastupljeno duetom iz OŠ Orehovica, Zagreb učenicama OŠ Josipa Račića i Trnsko, a uz njih među sudionicima su bile i učenice OŠ Brestje i Donja Zelina.
Gošća festivalskoga koncerta bila je Nina Kraljić, mlada pjevačica s jednim od najboljih vokala na hrvatskoj estradi. Na njezinu je repertoaru bila i Zagorcima omiljena popevka „Oko jedne hiže navek ftiči lete“.
U festivalskom programu izvedeno je i nekoliko pjesama sa Zbora malih pjesnika, priredbe koju godinama uspješno organizira zlatarska učiteljica Blanka Sviben. Pri tom valja spomenuti i dječju likovnu izložbu „Čovjek čovjeku“, uz stručni angažman učitelja likovne kulture Zvonka Šarčevića. Uspješnosti cijele manifestacije i nastavku tradicije, ove godine održane u specifičnoj situaciji zbog pandemije korona virusa, pridonijela je uspješna organizacija Pučkoga otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, s ravnateljicom Gordanom Valjak. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti