ZAPAŽENA LIKOVNA “ZLATARSKA BOŽIĆNICA”

Dok je Parkom hrvatske mladeži odzvanjala glazba Tarapana banda, a na pozornici nogometni navijači veselili se uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije, raširivši hrvatsku zastavu i pjevajući navijačke pjesme, gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek u subotu, 17. prosinca, otvorila je posljednju ovogodišnju izložbu u Galeriji izvorne umjetnosti. Riječ je o tradicionalnoj  29. izložbi „Zlatarska božićnica“. Osamnaest članova Udruge likovnih umjetnika „Zlatarska paleta“ izložilo je svoje radove- slike, kipove, keramiku…Specifičnost je ove izložbe , kao i drugih koje tijekom godine održavaju u drugim sredinama, što ravnopravno izlažu amateri kojima je likovno izražavanje hobi, kao i likovno visokoobrazovani autori kojima je likovnost profesija.

-Svi članovi , koji su u Udruzi od početaka kao njezini začetnici i pokretači, kao i oni koji su se pridružili kasnije, ali i oni koji će tek doći, nemjerljivo su pridonijeli vrijednosti i važnosti Palete koja će 2023. proslaviti tri desetljeća postojanja i djelovanja – naglašava Tina Marušić u predgovoru kataloga. Kad je riječ o uspjesima ove likovne udruge nezaobilazno je ime njezina predsjednika, agilnoga, i kad je likovnost u pitanju uvijek entuzijastički raspoloženoga, Darka Varge.

Naslovnicu kataloga krasi slika na lesonitu „Sv Ilija“  nedavno preminuloga člana Marijana Büffla iz 1992. godine i iz privatne kolekcije Darka Varge. A na poleđini kataloga tiskani su stihovi  „Moje popievke Zlatar“, koje je nedavno preminuli osebujni pjesnik i književnik, Ivica Jembrih Cobovički, ispjevao 1995. godine. Na otvorenju kazivala ih je Renata Minđak. Na izložbi je izložena i jedna Jembrihova slika, jer se on volio i likovno izražavati. To je hommage dvojici članova „Zlatarske palete“. Izložba je otvorena do 27. siječnja iduće godine. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti