ZAVRŠENI 49. DANI KAJKAVSKE RIJEČI

Festivalom dječje kajkavske popevke, koji je doživio svoje 47. izdanje, u nedjelju, 30. rujna,   završeni su ovogodišnji Dani kajkavske riječi, održani pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Ministarstva kulture RH i Krapinsko-zagorske županije. Pokrovitelj dječjih priredbi bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Na završetku koncertne festivalske večeri, u kojoj su mali izvođači izveli 18 popevki uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek zahvalila je svim sudionicima manifestacije, posebice udrugama, kao i organizatoru – Pučkom otvorenom učilištu dr. Jurja Žerjavića i ravnateljici Gordani Valjak.

Jednaku pozornost privukle su još dvije dječje priredbe, održane u subotu, 29. rujna, u zlatarskoj Osnovnoj školi Ante Kovačića. Likovna izložba „Čovjek čovjeku“ i Zbor malih pjesnika. Za uspješnost dviju priredbi zaslužni su ponajprije učitelji, prof. Zvonko Šarčević i Blanka Sviben, koja je ujedno i urednica zbornika malih pjesnika čiju naslovnicu krasi likovni rad Karla Jurkovića iz OŠ Brod Moravice. Sudionike je nagradila „Školska knjiga“, a najmlađima se nadahnutim riječima obratila književnica prof. Željka Horvat –Vukelja.

Gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek posebnu je zahvalnicu  uručila prof.dr. Savi Bogdanoviću koji je Gradu Zlataru darovao dvije vrijedne kamene skulpture, od kojih se „Ikarov let“  ugledne kiparice Milene Lah nalazi ispred zlatarske OŠ. Naime, njegova supruga Vera bila je učenica prve generacije u sadašnjoj zgradi osnovne škole.

KPD „Zlatarjeve“ koncertom u župnoj crkvu UBDM koncertom je obilježilo 50. obljetnicu djelovanja, a  kao gost nastupio je tamburaški orkestar iz Lobora.

Pobjednici „Pajdaškog sprehajanja“, čiji je organizator Radio Zlatar, su Krapinčani, prikazom romarskoga vozočašća na Mariju Bistricu. Druga je nagrada pripala KUD-u Belec za prikaz „Oblecila“, a treću je osvojila udruga  „Gotali“ iz Gotalovca, prikazom  učionice iz vremena kad se umjesto bilježnice i olovke koristila pločica i kreda.

Veselo je bilo i pod šatorom, jednu večer s Majom Šuput, drugu s „Beginima“.

Tijekom desetak dana održana su i sportska zbivanja, od tenisa do trkačke utrke  „Lastinim putovima 2018.“. Pozornost  su svojom vježbom privukli i vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Grada Zlatara, članice Udruge žena, gljivari „Medenke“, ribiči „Pastrve“ i članovi Udruženja obrtnika Zlatar. Hvala svima! (Željko Slunjski)

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti