ZAVRŠILI 54. DANI KAJKAVSKE RIJEČI

54. Dani kajkavske riječi Zlatar 2023. završili su 2. listopada prigodnim vatrometom, kako i priliči manifestaciji koja je u deset dana ponudila sadržajan i raznolik program, za sve generacije, okupivši velik broj žitelja zlatarskog kraja i gostiju.

Posljednji rujanski i prvi dani listopada obilovali su suncem i toplinom pa smo mogli uživati ponajviše u gradskom parku i pod šatorom, ali i na drugim lokacijama: od male svečanosti otvorenja u parku kod Galerije i koncerta Jolea u parku, preko događanja u sklopu programa Tu v Belcu sme doma, gostovanja Varaždinskih baroknih večeri u crkvi Marije Snježne, sportskih događanja u organizaciji SD „Lastavica“, ŠRD „Pastrva“, HPD Oštrc i HPD Belecgrad te Društva Naša djeca Zlatar, do kazališne predstave, predavanja, radionica i izložbi, ali i odličnog koncerta KPD-a Zlatarjeve. Krajem tjedna manifestacija je ponudila bogat kulturni i zabavni dio.

Ugodno ozračje gradskog parka u petak, 29. rujna, upotpunio je Matija Cvek & The Funkensteins, a dan kasnije na istom je mjestu grupa Vigor atmosferu dovela do usijanja. U subotu je u organizaciji Turističke zajednice područja Zlatni istok Zagorja održano i Pajdaško sprehajanje. Za najbolji prikaz starih zagorskih navada natjecala su se šestora kola i dvije skupine pješaka. Najuspješnija je ove godine bila Područna škola Martinčina s prikazom „Bijele blage s Martinščine“, a slijedili su KUD Lobor s prikazom „Lupitve“ i Društvo „Naša djeca“ Grada Zlatara s „Negdašnje večeri“.

Program u i oko parka upotpunili su Udruženje obrtnika Zlatar organizacijom predstavljanja OPG-ova i obrta „Po domači,“ Udruga žena u Zlataru s „Po starinski“, Gljivarsko društvo „Medenka“ s XI. Izložbom gljiva i VW Buba klub Hrvatsko Zagorje s izložbom oldtimera.

Priredbama koje nazivamo dječjima, iako su mnogo više od toga, Pučko otvoreno učilište dovelo je u Zlatar sudionike i publiku iz svih kajkavskih krajeva. Gotovo stotinu osnovnih škola sudjelovalo je na dječjoj likovnoj izložbi Čovjek čovjeku, 54. Zboru malih pjesnika te 52. Festivalu dječje kajkavske popevke.

Na natječaj za 54. Zbor malih pjesnika prispjelo je 318 pjesama iz 56 škola kajkavskog govornog područja, a komisija je za izvođenje na Zboru i tisak u zbirci pjesama odabrala 63 pjesme, 62 autora iz 51 škole. 52. Festival dječje kajkavske popevke ove je godine iznjedrio 17 novih popevki sve uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Bila je to kruna svih događanja koja nas je podsjetila odakle su Dani kajkavske riječi krenuli i s kojom su svrhom osnovani: njegovanje kajkavske riječi u stihu i pjesmi, poticanje kulturnog stvaralaštva – likovnog, literarnog i glazbenog, očuvanje tradicije i osvješćivanje vrijednosti zavičajne kulture, osobito u mladih generacija, na kojima ostaje njena budućnost.

Zahvaljujemo svima koji su podržali manifestaciju.

GENERALNI POKROVITELJI:

  • Hrvatski sabor
  • Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
  • Krapinsko-zagorska županija

POKROVITELJ PRIREDBI ZA DJECU I MLADE:

  • Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

MANIFESTACIJU PODUPIRU:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

SPONZORI:

DONATORI I PARTNERI:

FOTO STUDIO “MARTA”, ZLATAR

CVJEĆARNICA “TRAG PRIRODE”, ZLATAR

MEDIJSKI POKROVITELJI:


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti