ZLATAROM JE ODZVANJAL DJEČJI KAJ

Na natječaj 54. Zbora malih pjesnika u Zlataru ove je godine na natječaj prispjelo 318 pjesama iz 56 škola s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba. Pjesničko stvaralaštvo najmlađih kajkavaca  potaknulo je 77 učitelja razredne nastave i hrvatskoga jezika, kojima su na sudjelovanju zahvalili potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i ravnateljica Pučkog učilišta dr. Jurja Žerjavića, Gordana Valjak, koja je „motor kotač“ cjelokupnih ovogodišnjih Dana kajkavske riječi.

Prosudbena komisija odabrala je 63 pjesme 62 autora iz 51 osnovne škole, objavljene i u Zborniku malih pjesnika, čija je urednica zlatarska učiteljica Blanka Sviben. Izvodili su ih na pozornici, u šatoru postavljenom na školskome igralištu. Kao gosti sudjelovali su mali štokavci iz Cernika, a ove godine nije bilo malih čakavaca iz Žminja. U glazbenome programu sudionici su bili  učenici zlatarske OŠ i osnovnih glazbenih škola iz Lobora i Marije Bistrice , pod vodstvom učitelja  glazbene kulture Matije Vučkovića.

Prosudbena komisija nagradila je trojicu autora. Prvu nagradu osvojila je Franka Just iz OŠ Orehovica u Međimurju. Druga je pripala Doroteji Banfić, učenici OŠ Franjo Serta iz Bednje, a treća Marku Vinceku, učeniku OŠ Metela Ožegovića u Radovanu. Za najbolji izbor pjesama poslanih na natječaj nagrađena je mentorica Mira Petek iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, Područna škola Lučelnica. Plaketu Zbora malih pjesnika, kao posebnu nagradu organizatora za dugogodišnji doprinos  održanju Zbora malih pjesnika i promicanje kajkavskog pjesništva među mladima, primila je mentorica Anđelka Klemenčić i OŠ Sveti Martin na Muri. Organizator je također dodijelio tri nagrade, a dobitnici su Franjo Mlinar iz OŠ Sveti Đurđa, Dina Čižmešija iz OŠ Jože Horvata Kotoriba i Ivano Rihtarec iz OŠ Sv. Martin na Muri. Najbolju pjesmu domoljubne tematike ispjevala je Marta Hajsek iz OŠ Krapinske Toplice. Dvije jednakovrijedne  nagrade dodijeljene su Niki Hrdelji iz OŠ Klanjec, PŠ Lučelnica i Šimunu Jengiću  iz zagrebačke OŠ Dragutina Tadijanovića, za najbolje pjesme autora iz razredne nastave. (Željko Slunjski)


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti