ZLATARSKI CAREVI U NOĆI MUZEJA

Noć muzeja  u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti bit će obilježena upoznavanjem sa zlatarskom plemenitaškom  obitelji Car, kojoj je pripadao i Bogumil, autor zidnih slika u Sokolani čija je obnova u tijeku.

– Primjenom digitalne tehnologije (virtualnom šetnjom) današnjem čovjeku želimo približiti svijet u kojemu su živjeli Bogumil Car i njegovi predci. Ponajprije ćemo istaknuti i podsjetiti na freske koje je Bogumil Car radio u Sokolskom domu u Zlataru, za koje mjerodavna literatura spominje  da su uništene, što nije točno – kaže Vesna Jelić, ravnateljica Gradske knjižnice Krapina koja će u Zlataru predstaviti temu i upoznati Zlatarščane sa slikarom koji je slikao  u akvarelu i gvašu primorske, istarske i dalmatinske krajolike, radio grafiku, a cijelog se života bavio karikaturom.

Rođen je u Zagrebu 1891. godine. Poslije Drugog svjetskog rata nastavio je raditi na gimnazijama sve do umirovljenja 1954. godine kada se za stalno nastanio  u Rovinju, gdje je i umro 1969. godine.

Obitelji Car pripada i Janko,  autor drame „Ljubav i zloba“, nastale u ilirsko doba, koju je za scensko izvođenje preradio Dimitar Demetar i tako stvorio libreto za prvu hrvatsku operu  „Ljubav i zloba“ Vatroslava Lisinskog. A Bogumilov otac Đuro bio je znanstvenik i biolog, koji je tvrdio da u Jadranskom moru ima nafte zbog tisuće i tisuće morskih račića.

U Noć muzeja uključuje se i zlatarska Osnovna škola Ante Kovačića, čiji će stručni suradnik knjižničar, Denis Vincek, govoriti kako se e-dnevnikom koriste učitelji, učenici i njihovi roditelji, kako se koriste tabletom i pametnom pločom i prikazat će istraživanje o kulturnoj baštini, što su obradili u digitaliziranom obliku.

Organizacijski je uključena i Turistička zajednica Grada Zlatara, a kako i na koji način najbolje se uvjerite sami, dolaskom u Galeriju izvorne umjetnosti, u petak, 1. veljače, u 19 sati. (Željko Slunjski)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti