ANKETA O ISPITIVANJU JAVNOG MNIJENJA O SVIJESTI OPĆE POPULACIJE O RIZIKU OD RADONA

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova nadležno je za područje radiološke i nuklearne sigurnosti.

Radiološka i nuklearna sigurnost uključuje sve aktivnosti u cilju osiguranja zaštite zdravlja i sigurnosti građana Republike Hrvatske od štetnog djelovanja ionizirajućeg zračenja. U 2018. godini donesen je Akcijski plan za radon za razdoblje 2019-2024  (NN 18/2018) kojim je usvojena strategija vezana uz mjerenje radona i procjenu rizika od udisanja radona, osobito u zatvorenim prostorima, na teritoriju Republike Hrvatske. U cilju provedbe Akcijskog plana angažirali smo domaće znanstvenike i stručnjake iz područja zaštite od radona kako bi pojačali svijest pučanstva o rizicima vezanim uz prisutnost radona u zatvorenim prostorima te primjenom mjera smanjiti ozračenje ljudi te posljedično smanjiti rizik od pojave raka pluća povezanog s povećanim ozračenjem radonom. Više informacija o radioaktivnom plinu radonu i do sada provedenim mjerenjima možete pronaći na poveznici OVDJE .

Republika Hrvatska sudjeluje u regionalnom projektu RER9153 Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pod nazivom „Enhancing the Regional Capacity to Control Long Term Risks to the Public due to Radon in Dwellings and Workplaces” u okviru kojeg je pokrenut potprojekt STEAM (akronim od: Share, Team up, Engage, Analyse, Monitor).

Cilj ovog potprojekta je provesti ispitivanje javnog mnijenja o svijesti opće populacije o riziku od radona u zemljama učesnicama u projektu (22 europske i azijske zemlje) i pritom koristiti istu metodologiju, alate i kompetentnost kolega iz Rumunjske koji su već proveli nacionalno istraživanje.

Konačni rezultat ovog istraživanja javnog mnijenja u Republici Hrvatskoj je prikupljanje informacija koje će pomoći kako u izradi komunikacijskog plana unutar nacionalnog Akcijskog plana za radon tako i konkretnih aktivnosti usmjerenih ka smanjenju zdravstvenih rizika povezanih s izloženošću radonu.

Prije distribucije ankete, provedena je demografska analiza stanovništva u RH koja uključuje određivanje reprezentativnog uzorka unutar populacije po spolu, dobi, obrazovnoj strukturi, prihodu, raspodjeli stanovništva po županijama, vrsti stambenih objekata i dr. Samo ispitivanje će se provoditi dok se ne ispune uvjeti reprezentativnosti uzorka, a očekuje se da će se to postići do kraja rujna 2020. godine.

 Samo ispunjavanje ankete traje oko 10 minuta i pomoći će u razumijevanju na koji način građani Republike Hrvatske sagledavaju zdravstvene rizike, te ustanoviti (ne) prihvatljivost različitih metoda za smanjenje rizika.

Anketa je dostupna na slijedećoj poveznici:  https://forms.gle/tUQ97QTESwCG2XBVA .

Pozivamo građane da se uključe u anketu kako bi se osigurala reprezentativnost uzorka ispunjenih anketa u što kraćem roku jer će rezultati ankete pomoći i u provedbi Akcijskog plana za radon u Republici Hrvatskoj.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/zlatar/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/zlatar/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107