Energetska obnova sustava javne rasvjete Grada Zlatara

Europska-unija-logo
ESIF

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.


Naziv projekta:

Energetska obnova sustava javne rasvjete Grada Zlatara

Kratki opis projekta:

Postojeći sustav javne rasvjete u većem dijelu ne zadovoljava zahtijevane svjetlotehničke vrijednosti sukladno važećoj normi HRN EN 13201, energetski je neučinkovit, generira prekomjernu potrošnju električne energije, visoke troškove održavanja, te je zbog svjetlosnog onečišćenja i korištenih materijala ekološki neprihvatljiv. Veliki dio sustava javne rasvjete sastoji se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela opremljenih većim dijelom visokotlačnim živinim, a manjim dijelom visokotlačnim natrijevim žaruljama. Navedene zastarjele svjetiljke mijenjaju se sa svjetiljkama koje se temelje na suvremenoj LED tehnologiji, zadovoljavaju svjetlotehničke proračune sukladno normi HRN EN 13201, bitno smanjuju svjetlosno onečišćenje, doprinose zaštiti okoliša, zahtijevaju znatno manje troškove održavanja, povećavaju energetsku učinkovitost sustava, a poboljšavaju i vizualni dojam koji javna rasvjeta ostavlja na građane i posjetitelje.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Postojeće svjetiljke obuhvaćene rekonstrukcijom, njih 911, raspoređuju se na 902 rasvjetna mjesta. Postojeće svjetiljke mijenjaju se s energetski učinkovitim i ekološkim svjetiljkama, uz nadopunu sa 629 novih rasvjetnih tijela na postojećim stupovima javne rasvjete koji ne sadrže svjetiljke, a isti se nalaze na pozicijama gdje je potrebno postaviti svjetiljke javne rasvjete radi zadovoljavanja normiranih svijetlotehničkih vrijednosti. Ukupno se postavlja 1541 nova svjetiljka.

Vrijednost:

5.342.411,69 HRK

Razdoblje provedbe projekta:

05.11.2019.-05.05.2020.

Financiranje projekta:

ESIF Krediti za javnu rasvjetu

Kontakt osoba za više informacija:

dr. sc. Mladen Krušelj
+385 49466627
grad@zlatar.hr

Dokumenti