ZLATARSKA GIMNAZIJALKA KLARA FERIŠAK-MLADA NAJPREVODITELJICA

Za učenike zlatarske Srednje škole navikli smo da se s raznih natjecanja vraćaju s osvojenim priznanjima i nagradama, što je i uspjeh škole koji pridonosi njezinoj i afirmaciji Grada Zlatara. Najnovija stiže iz Bruxellesa, sjedišta Europske unije. Učenica trećega razreda gimnazijskoga usmjerenja, Klara Ferišak, najbolja je mlada hrvatska prevoditeljica s engleskog jezika na razini Hrvatske. Naime, Europska komisija svake godine provodi natjecanje „Juvenes Translatores“,u svim zemljama članicama. Iz svake države može sudjelovati onoliko škola koliko država ima zastupnika u Europskom parlamentu. Dakle, Srednja škola Zlatar bila je među 12 odabranih iz Hrvatske.
-Iz hrvatskih škola sudjelovala su 55 natjecatelja, a na razini EU-a 2883 mlada prevoditelja iz 681 škole. Kako je Europska unija višejezični savez, razne su prevoditeljske kombinacije . Postoje 552 jezične kombinacije, a sadašnje je natjecanje imalo prijevode 141 kombinacije – kaže prof. Jasna Polanović.
Klara Ferišak najbolje je prevela zadani tekst s engleskog na hrvatski jezik, a bio je to dijalog bake i unuka o razlikama među generacijama. Pri tom nije dovoljno samo jako dobro znati engleski , nego i jezik na koji se prevodi, u našem slučaju hrvatski. Svečanost proglašenja najboljih upriličena je u Bruxellesu. Osim što su Klara i njezina profesorica Polanović tri dana boravile u sjedištu Europske unije, Klara je dobila i certifikat i kristalnu ploču u kojoj je ugravirano Juvenes Translatores.
Željko Slunjski


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/zlatar/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Grad Zlatar

Comments are closed.

Dokumenti